Миколая я люблю!

          На свято Миколая Чудотворця, що святкується з цього року 6 грудня,  у бібліотеці пройшов захід «Миколая я люблю!». Запрошені учні  4 класу СНВК №45 мали змогу доторкнутися до традицій та історії одного з найстаріших свят світу.

В українській історії на зимові свята існувало чимало ритуалів. Починалися зимові розваги зі свята Андрія та продовжувалися аж до Водохрещі. Унікальне та важливе місце займало саме свято Миколая. Про особливості традицій та як саме відмічали наші пращури ці свята, розповіла майстриня-етнограф Катерина Штепа.

Діти не тільки ознайомилися з історією свят, а й мали нагоду самі долучитися до святкувань. Весело та безтурботно скакали на конячках-коцюбах, змагаючись за першість власної команди; стрибали високо до самої калити (це корж, який випікали спеціально до вечорниць у день святого Андрія). Оскільки зараз не можна всім гуртом кусати одну калиту, то діти просто підстрибували та доторкалися долоньками до цього символу зимових свят. Та не можна залишати дітей без солодкого на Миколая, тож кожен отримав по маленькій солодкій калиті.

Також діти мали змогу власноруч розмалювати іграшки з гіпсу, якими можна прикрасити ялинку. Кожен виріб унікальний, адже діти мали змогу сповна проявити свою фантазію. Дуже приємним був той факт, що багато  виробів мали елементи, розмальовані в кольорах українського прапору.



Неймовірна атмосфера чудового свята надала можливість учням долучитись до традицій наших пращурів. Важливо плекати своє та дізнаватися нове, адже тоді ми зможемо творити власну щасливу історію.








Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника