Дивовижна казкарка з Німеччини

             Корнелія Функе – одна з найулюбленіших і найпопулярніших сучасних письменниць серед дітей та підлітків не лише в Німеччині, а й у багатьох інших країнах світу. Вона є автором понад чотирьох десятків книжок, які видаються величезними накладами, багато з них удостоєно високих національних та міжнародних літературних відзнак й міцно тримаються на верхніх сходинках книжкових хіт-парадів. Її творчість - яскравий приклад виховання всіх загальнолюдських цінностей через чарівний світ фантазії.

Працівники бібліотеки до 65-річчя з дня народження письменниці підготували інформацію про її творчий шлях.

Народилася Корнелія Функе 10 грудня 1958 року в місті Дорстен. В дитинстві разом з батьком багато читала, беручи книги в бібліотеці. Мріяла стати астронавтом чи пілотом, багато подорожувати, але згодом зупинилася на професії педагога. Вивчала педагогіку в Гамбургському університеті. У Гамбурзькому інституті дизайну опанувала секрети мистецтва книжкової графіки і, перш ніж писати самій, проілюструвала десятки книжок для дітей та настільні ігри. Перший свій твір вона написала у віці 35 років. Працюючи соціальним працівником з особливими дітьми, вона усвідомила необхідність створення історій, які б допомогли дітям відволіктися від сумної дійсності й на крилах уяви перенестися в чарівні світи, де б на них чекали захопливі пригоди.

Одна за одною з’являлись її книжки для дітей в жанрі фентезі: «Мисливці за привидами», «Іграїна Безстрашна», «Володар драконів», «Відчайдух», «Володар над злодіями». 


Міжнародна популярність до письменниці прийшла в 2002 році, коли в США надрукували переклад її роману “Володар над злодіями”, написаний 2000 року. Цей роман отримав дві популярні американські відзнаки в галузі дитячої літератури у категорії «Краща дитяча книга року», а журнал «Guardian» розмістив роман на перше місце свого хіт-параду дитячої літератури.

 Корнелія найбільш відома як авторка «Чорнильної трилогії» для підлітків. Головна героїня «Чорнильного серця» – Меґі, дівчинка, яка любить читати книжки, та її батько-палітурник Мортимер. Це книжка «про тих, хто любить читати, і для тих, хто любить читати». 2008 року за «книжкою про книжки» було знято фільм.

У 2005 році журнал «Time» назвав К. Функе «найвпливовішою німкенею в світі». За мотивами серії її книг «Мисливці за привидами» знято фільм «Пастка для привида», який вийшов в прокат  в 2021 році.


Зараз вона мешкає в Каліфорнії, де й творить свої фентезійні історії, які обожнюють юні читачі всього світу.

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника