Смугастий смаколик

            Сезон кавунів зараз у розпалі. Якраз 3 серпня відзначають Всесвітній день кавуна. Тому працівники бібліотеки запрошують на віртуальне «знайомство» з кавуном.

1. Кавун – це солодкий родич огірка й гарбуза. Він народився в Африці, де й досі зустрічаються кавуни в дикому вигляді, але він дуже популярний і в нас, в Україні. Плід кавуна – це багатосімяна соковита гарбузина, а не ягода, як багато хто стверджує.

2. Стверджують, що розпочалося вирощування кавунів в долині Нілу ще у другому тисячолітті до нашої ери.

3. Кавун вирощують в 96 країнах світу в більш ніж 1200 різновидах. Найбільше кавуни культивують у Китаї, менше в Єгипті та США.

4. Середня вага кавуна коливається від 5 до 10 кг, а найбільший був вирощений в США американським фермером Ллойдом Брайтом в 2005 році. Його вага була 122 кг. Цей кавун був занесений в Книгу рекордів Гіннеса.

5. Окрім великих існують і карликові кавуни. В Південній Америці вирощують кавунчики Pepquinos довжиною в 3 – 4 см, що за смаком схожі з огірком.

6. Найдивніші сорти кавунів вирощуються в Японії. Тут вивели кавуни різної форми – кубічні, пірамідальні, у формі серця, кавуни з жовтою м’якоттю та кавуни-малятка.


7. Українське слово «кавун» походить від турецького kavun, тобто диня. А з англійської назва watermelon дослівно перекладається як «водяна диня». Й це логічно, адже кавуни на 92% складаються з води. Наприклад, в 6 кг м’якоті міститься близько 5,5 літрів рідини!

    8. Традиційним лідером з вирощування баштанних культур в Україні є Херсонська область, де щорічно збирали понад 50% урожаю кавунів в країні. Ранні сорти дозрівають в другій половині червня, а пізні – до жовтня.

9. На Херсонщині встановлено два пам’ятники кавуну – в м. Гола Пристань та на трас і, що веде з Дніпропетровської області на південь, біля села Осокорівка.

10. Щорічно, до повномасштабного вторгнення росії, наприкінці серпня на Херсонщині, в м. Гола Пристань, проводили фестиваль «Український кавун – солодке диво».

11. Мякоть кавуна містить 5,5 – 13%  легкозасвоюваних  природних цукрів. До моменту дозрівання в ній переважають фруктоза та глюкоза, а в процесі зберігання накопичується сахароза. Невеликі дози кавуна можна вживати при цукровому діабеті.

12. Кавун – джерело вітамінів А, С, В6, кальцію, магнію, натрію та калію.В складі містяться цитрулін і аргінін, які корисні для серцевого м’яза. Холін має протизапальну дію. У кавуна цілюще все – шкірка, насіння, бадилля і навіть коріння! Він є антитоксичним, загальнозміцнюючим продуктом, регулює обмін речовин.

Тож ласуйте кавунами, наснажуйтеся вітамінами, поки триває їхній сезон!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

Песики Гавчики святкують