Унікальне явище сьогоднішнього дня


 Сьогодні, 25 жовтня, в Україні можна буде спостерігати часткове сонячне затемнення. Воно триватиме до 8 листопада. Пік затемнення прийдеться на 13:28-13:50 по Києву. Наступне затемнення буде вже аж у 2040 році. Чимало таємниць та вірувань пов'язано з цим явищем. Ми зібрали для вас основні цікаві факти про сонячне затемнення.

  • Єдине місце у нашій Сонячній системі, з якого можна бачити повне затемнення Сонця – це наша Земля.

  • Є дві точки на планеті, де побачити повне сонячне затемнення не вдасться. Це Північний та Південний Полюси.
  • У стародавньому Китаї люди вірили, що під час сонячного затемнення Сонце ковтає сонячний собака.  Не дивно, що китайською мовою ієрогліф, що означає затемнення "Ши"  має значення "поїдати".
  • З астрономічної точки зору, під час Сонячного затемнення супутник стає між Землею та Сонцем, перекриваючи сонячне світло Землі, тобто Земля отримує всю силу Місяця.

  • Існує три різні типи Сонячного затемнення: часткове, кільцеве і повне. Часткове Сонячне затемнення — це коли Місяць лише на 50-60% закриває Сонце. Кільцеве сонячне затемнення - коли Місяць і Сонце знаходяться на одній лінії, або Місяць в цей момент перебуває далі від Землі, або Земля знаходиться ближче до Сонця. У цій ситуації розмір Місяця здається меншим ніж Сонце, що призводить до появи яскравого кільця, яке оточує темний Місяць. Повне ж затемнення — коли Місяць повністю закриває Сонце.
  • Найдовше затемнення у нашому столітті сталося 22 липня 2009 року. Його можна було спостерігати в Індії, Непалі, Бутані та Китаї. Тривалість цього затемнення становила 6 хвилин 29 секунд.

  • Більшість міфологій сходиться на тому, що затемнення обіцяє нещастя, неврожаї, війни, мор та інші біди та катаклізми. Греки, наприклад, були переконані, що це явище викликано гнівом богів, у стародавньому Вавилоні існувала ціла традиція, за якою тимчасово затемнення на короткий час заміняли правителя країни, щоб убезпечити справжнього імператора від бід. Однак у деяких країнах коротке зникнення сонця навпаки розглядалися як благо. Наприклад, все в тому ж Давньому Китаї це явище віщувало успіх і гарантувало здоров'я нинішнього імператора.

Які б не існували міфи та легенди навколо цього астрономічного явища, ми маємо берегти себе, оточуючих та нашу Батьківщину! 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника