Цифрове сміття теж потрібно прибирати

 Зараз, в часи глобальної діджиталізації, перед людством постає новий виклик – боротьба з цифровим сміттям. З 18 березня по 22 квітня 2023 року триватиме міжнародна акція Цифрового прибирання «Digital Cleanup». Присвятіть час видаленню своїх цифрових відбитків, які споживають світову енергію.

Як і матеріальні забруднювачі, цифрові програми та файли також створюють відходи. Адже, виявляється, щороку Інтернет та його допоміжні системи виробляють 900 мільйонів тонн СО₂. Це більше, ніж річний обсяг виробництва в Німеччині. Якщо цей процес не зупинити, через десятиліття мережа Інтернету споживатиме 20% енергії в світі. Цифрове сміття вміє ховатися подалі від людського ока: маловідомі програми, непотрібні електронні листи, дублікати фотографій, беззмістовні відео, сховища з не використовуваними файлами – це все стає джерелом СО₂. Сервери перетворюються на смітники. Зі збільшенням кількості користувачів збільшується масив спожитої електроенергії.

Кожен спам-лист викидає в атмосферу приблизно 0,3 грама СО₂. Під час відправлення мільярда спам-листів витрачається стільки ж парникових газів, як від роботи 3 мільйонів автомобілів. Вуглецевий слід в Інтернеті та системах, що його підтримують, становить близько 3,7% загальносвітових викидів парникових газів. Цей відсоток можна порівняти з впливом світової авіаційної галузі.

Щодня одна з найбільших транс корпорацій Google використовує 15 616 МВт-год енергії. За рахунок енергії, яку людина використовує кожен день для перегляду потокового відео (в середньому 2 години на день), вона може проїхати у рік до 3000 км на електроскутері. Для видобутку біткоїнів потрібно більше енергії, ніж витрачає Нова Зеландія за рік.

Цифрове прибирання – це не тільки екологічна відповідальність, а й чистота робочого простору та збільшення ефективності роботи, відповідальне споживання земних ресурсів.   

Закликаємо  приєднатись до відповідального життя разом з найбільшим  молодіжним екологічним рухом України «Lets do it, Ukraine». До цієї акції може приєднатися кожен охочий. Очистіть планету від зайвих гігабайтів! Зробіть скріншоти ДО та ПІСЛЯ очищення ґаджетів, діліться своїми успіхами в соціальних мережах, ставлячи хештеги #digitalcleanupletsdoitukraine  #digitalcleanup #earthrise та реєструйте результат на сайті letsdoitukraine.org/digitalcleanup.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника