Птахи у весняній обрядовості українців

       Ранньою весною пробуджується природа. Після рівнодення настає зоологічна весна. Невід’ємною частиною природи, її окрасою є птахи. Ми не можемо уявити собі лісу без співу птахів. А яку велику користь приносять невтомні крилаті захисники полів, лісів, лук, садів!

22 березня свято Сорока святих відзначали, весну закликали. Наші пращури вірили, що саме на Сорок святих з вирію повертались птахи, при чому сорока різних порід. Вважається, що в цей день сорока бере 40 прутиків і в’є собі гніздечко, тому  в народі це свято ще називали «сороки». В цей день печуть обрядове печиво у вигляді птахів-жайворонків й роздають його дітям або сусідам – «щоб птиця водилася». Майструють також дерев’яні фігурки птахів, які розвішують на деревах, щоб птахи прилітали. В українському фольклорі про птахів є багато казок, приказок й дитячих приповідок.

23 березня в бібліотеці пройшов інтерактивний захід «Птахи у весняній обрядовості українців». Для учнів четвертих класів ЗОШ №19 його провели наукові співробітники Полтавського краєзнавчого музею ім.. В.Кричевського Олена Халимон та Олеся Васецька.

Школярі слухали спів жайворонка, водили кривий танець, співаючи веснянку, активно приймали участь у конкурсах: «Впізнай пташку», «Збудуй пташине гніздо», «Чий птах швидший», «Зозуля». 


Під час майстер-класу учні вчились робити пташок з солоного тіста.

Діти дізнались багато нового й цікавого про різних птахів України, про народні вірування та свята початку весни.





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника