Півень – пташка, що будить сонце

13 квітня в бібліотеці відбувся черговий весняний захід – етнографічна година «Півень – пташка, що будить сонце». 

Для внутрішньо переміщених осіб Донецької області змістовно й цікаво провели його завідувач сектором соціокультурної діяльності ЦБ ПМТГ Олексій Орел та науковий співробітник Полтавського краєзнавчого музею Катерина Штепа.

Спочатку згадували свята квітня – Благовіщення, день памяті архангела Гавриїла або Благовісник. Гавриїл – володар блискавки, він відкриває браму неба. В цей день блискавка та грім прокидаються від зимового сну.

Важливе місце в народній уяві займали птахи. Їхні образи присутні в багатьох жанрах українського фольклору. Традиційне життя селянина важко уявити без півня. Він слугує надійним оберегом в господарстві. За народними повірями крик півня, що віщує початок нового дня, відганяє від хати нечисту силу та злих духів. Голос півня – магічний символ. Своїм голосом півень пробуджує Сонце. Це символ вогню, світла й тепла. В одній з легенд говориться, що коли перестане співати півень – перестане сходити сонце. У дохристиянських віруваннях півень був жертовною птахою і тотемом бога Перуна.  




Раніше найпопулярнішою іграшкою дітвори були півники-свистунці, що їх виліплювали з глини народні майстри. Робили такі іграшки й  на Полтавщині. 

В Опішні, окрім свистунців, зображували півня на посуді: куманцях, мисках. Вишивали півня на рушниках та картинах. Цей образ часто використовується в українських народних казках. Півень – ще й символ воїнів, перемоги, хоробрості й гідності.

  

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника