Чорнобиля чорний лелека і досі над нами летить

     Вже 37 років минуло з того жахливого дня. 26 квітня 1986 року сталась аварія на Чорнобильській АЕС - найбільша катастрофа в історії ядерної енергетики. Її масштаби набули характеру велетенської екологічної катастрофи, яка зачепила життя десятків мільйонів людей.

Відбувся викид 190 т радіоактивних речовин. Було забруднено територію площею майже 160 тисяч квадратних кілометрів. Радіоактивність у сотнях населених пунктів виявилася в 5-10 разів вища від норми, зробивши неможливим проживання людей на цих територіях. Так зявились екологічні біженці. Близько 300 тисяч людей були змушені полишити свої домівки. Постраждали природні екосистеми: ліси, болота, річки, рослинний та тваринний світ. Відразу після катастрофи загинула 31 людина, а 600 тис. ліквідаторів, які брали участь у гасінні пожеж і розчищенні, отримали високі дози радіації. Радіаційне опромінення отримали майже 8,4 мільйона жителів України, білорусі та росії.

Трагедія в тому, що наслідки цієї аварії даватимуться взнаки ще багато десятиріч.

26 квітня увазі користувачів бібліотеки був представлений перегляд літератури «Чорнобиля чорний лелека і досі над нами летить» та проведена бесіда «Чорнобильська трагедія очима дітей».



Заходи відвідала й поділилась пережитим учасниця ліквідації аварії на ЧАЕС Валентина Зайцева з м. Миколаївка Донецької області.

Цей день нагадує нам про подвиг людей, які віддали своє життя у боротьбі з цією катастрофою. Ми цінуємо героїзм та самопожертву усіх, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС: пожежників, військовослужбовців, медиків, будівельників, вчених, водіїв, шахтарів та працівників станції.

Ми пам’ятаємо! Це неможливо забути. Аварія на Чорнобильській АЕС має стати останньою трагедією в історії людства, спричиненою атомом.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника