Про свято Великодня


   Наближається одне з найсвітліших свят - Великдень. Чимало традицій та обрядів пов'язано з ним. Переходячи з покоління в покоління, вони зазнають змін та трансформацій, проте незмінним залишається світла атмосфера цього свята. Проте, залишається ще чимало таємничого та незвіданого про Великдень. Деякі факти про це свято ми вам повідаємо. 

  1. Символом Великодня у католиків є кролик. Існує традиція, коли маленькі діти збирають яйця, які поклав кролик у спеціальний кошик на Великдень для слухняних дітей. 
  2. Найбільше українське шоколадне великоднє яйце було виготовлено у 2009 році. Вага становила 30 кілограмів, а висота 1 метр.
  3. Католицький Великдень в 45% припадає на тиждень раніше від православного, в 30% випадків сходиться, в 5% – розбіжність в 4 тижні, в 20% – відмінність в 5 тижнів.
  4. Найбільшу у світі паску вагою 2,8 тонни і висотою 2,7 метра спекли у 2013 році у місті Харцизьк Донецької області. До цього був рекорд також на Донеччині: 2009 року у селищі Ялта спекли паску вагою 2,1 тонни.
  5. Звичай дарувати один одному фарбовані яйця існував в дохристиянський період. Ще стародавні єгиптяни і перси обмінювалися ними на святкуванні початку весни. Яйця символізували побажання родючості.
  6. Яйця фарбують у Великий четвер. Тоді ж і печуть великодні паски.
  7. В США дуже поширена великодня гра – катання яєць по похилому газону. Переможцем стає той, чиє яйця якомога далі прокотиться. Наймасовіше змагання проходить у Великодню неділю на газоні біля Білого дому у Вашингтоні.
  8. На Великдень існує традиція "святого поцілунку": люди тричі цілують один одного в щоку зі словами "Христос Воскрес!" - "Воістину Воскрес!". Вважається, що коли "христосаєшся", то ділишся з іншим світлою новиною про воскресіння Христа.
  9.  Тільки в Україні великоднім яйцям притаманні українські народні орнаменти. Перше ж пасхальне яйце, згідно з церковною легендою, Марія Магдалена принесла римському імператору Тиберію. Після її розповіді жінки про воскресіння Христа, імператор вигукнув, що це неможливо так само, як і червоне яйце. В той же момент звичайне куряче яйце, яке він тримав у руці, почервоніло.
  10. В Україні існує дві категорії фарбованих яєць: крашанки і писанки. Писанки - це сирі яйця, з яких після фарбування витягують середину. Їх розфарбовують за допомогою бджолиного воску та фарб. Крашанками, в свою чергу, є круто зварені яйця, зафарбовані найчастіше в один колір та без візерунків.
А ще для наших користувачів ми підготували святковий перегляд літератури "Зустрічаємо Великдень". 
Вітаємо всіх з Великоднем! Гарних свят!





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника