Народна магія трав

         Рослини служили людині з найдавніших часів. Наші предки розумілися на рослинах, зіллях, використовували їх в напоях, як ліки, а часто – в обрядах і ворожіннях, для відлякування нечистої сили. Збирали їх саме тоді, коли вони найбільш корисні. Кожна рослина містить певний тип енергії, кожна самобутня, і має свої індивідуальні властивості.

Про запашні й цілющі рослини Полтавщини на етнографічному заході «Народна магія трав», проведеному разом з Центром підтримки ВПО Волноваського району Донецької області, розповідала співробітниця Полтавського краєзнавчого музею ім. В. Кричевського Катерина Штепа в нашій бібліотеці.

Розпочався захід з розповіді про дерево життя, в якому зашифрована світобудова. Воно зображується на рушниках, килимах. Згадували народні свята травня, червня та липня і трави з ними пов’язані. Про магію з дитинства нами знаних та шанованих українцями рослин, таких як барвінок, полин, любисток, васильки, чебрець, материнка, цикорій, деревій, ромашка, м’ята, аїр, звіробій, розповідала пані Катерина. Учасники заходу мали змогу не тільки згадати вигляд кожної рослини за допомогою презентації, а й понюхати мішечки з засушеними запашними травами.

Доповнив захід майстер-клас «Лялька-травниця». Така лялька клалася в дитячу колиску від зурочень, використовувалась як оберіг на здоровя та гарний сон. Вона захисниця від злих духів хвороби й гарна забавка.



З клаптиків тканини та пучечка трав вийшла чудова лялька, яка залишилась кожному на згадку про цей захід.

 

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника