Хрестик за хрестиком…

      18 травня – День вишиванки. Українці в цей день одягнуть сорочки-вишиванки, на весь світ демонструючи свою приналежність до нашої вільнолюбивої й талановитої нації.

А чи знаєте ви, що вишивка вважається найдревнішим письмом українців? Через просту й водночас геніальну систему знаків в орнаментах розкривається ставлення наших предків до Всесвіту, до життя і свого покликання на землі.

Працівники бібліотеки пропонують пильніше роздивіться візерунки, якими заквітчана ваша вишиванка.

Калина. Красуню калину вважають символом нашого українського роду. В її червоних плодах – знак невмирущості. Калина асоціюється з Україною, жінкою, народженням і відродженням.

Дуб і калина. Орнаментом із різьбленим дубовим листям і кетягами калини часто оздоблюють сорочки для юнаків. З дубом пов’язують сонячну чоловічу енергію, силу, розвиток. В поєднанні з калиною візерунок виконував роль чудодійного оберега, власник сорочки опинявся під захистом життєдайної сили свого роду.

Виноград. Сад-виноград – це життєва нива, на якій чоловік є сіячем, а жінка має покликання ростити й плекати дерево їхнього роду. Його вишивали і на жіночих, і на чоловічих сорочках.
Мак. Квітка маку є знаком незнищенної памяті роду. В родинах загиблих воїнів обов’язково вишивали маки на сорочках.
Хміль. Листя хмелю, як і виноград належить до молодіжної символіки. Означає розвиток, молоде буяння та любов. Це весільний знак.
Дерево життя. Це один з найголовніших символів української вишивки, який втілює зв'язок землі з небом. Дерево є символом безсмертя, безкінечності життя та його розмаїття. Воно об’єднує минуле, теперішнє та майбутнє.
Земля, Вода, Сонце, Вогонь. Уся українська вишивка позначена найдавнішими символами Води і Сонця. Сонце часто зображується восьмипелюстковою розеткою чи квіткою, а знак Води нагадує згорнутого вужа. Дві стихії, що утворили земне життя треба розуміти як материнську й батьківську енергії.
Трикутник вершиною догори у вишивці – чоловічий символ, знак Вогню. Трикутник вершиною донизу – жіноче начало, матерія.

Ромбічні знаки – символи родючості Землі-матері, щедро засіяної, зігрітої Сонцем. Ромбоподібними візерунками прикрашали весільний одяг. Сорочки з вишитими ромбами носили вагітні жінки аж до народження дитини, адже цей символ вважався сильним оберегом.

Зірки. Розкидані по рукавах й зібрані в геометричний орнамент зірки – це уявлення наших предків про структуру Всесвіту, упорядкований, гармонійний і знову засіяний, щоб нести нові паростки життя у далекі світи.

Ламана (витка) гілка. Це один з найцікавіших мотивів у вишивці, що зображується у вигляді умовно нескінченного стебла, від якого відходять квіти, листя, грона винограду. Орнамент описує створення з хаотичного космосу та зірок цілісної та структурованої життєдайної системи, нашої Галактики.

  За матеріалами книги “Знаки 155 стародавніх українських вишивок”

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника