Майстер-клас «Лялька-торохтушка»

           Народна іграшка, лялька, скарбничка української культури. Лялька-мотанка (або вузликова лялька) – давній сакральний оберіг.

Вона акумулює в собі традиції народу, його духовні цінності, історичну пам'ять. Їй вже понад 5000 років! Їх почали робити відтоді, як навчилися вирощувати льон. Ганчіркова лялька була не просто дитячою іграшкою. Вважалося, що вона захищає людину від неприємностей і лиха, її часто використовували в ритуалах. Народ вірив, що в мотанці зберігається дух предків і вона може передавати досвід від покоління до покоління. В народній ляльці немає агресії, а процес її створення заспокоює, покращує настрій.

Тому, під час осінніх канікул, для користувачів бібліотеки майстриня Тамара Пилипенко провела  майстер-клас «Лялька-торохтушка». У ляльки-мотанки багато різновидів. Лялька-торохтушка одна з них. Така лялька виконувала  кілька функцій. По-перше, нею відлякували нечисту силу, торохкаючи по кутах у домі, по-друге, її використовували як брязкальце для немовляти. В голову цієї ляльки загортали макову голівку або шкаралупу волоського горіха, в яку клали зернятка гречаної крупи, кукурудзи чи гороху.







Тамара Пилипенко також ознайомила присутніх з власною унікальною виставкою картин та авторської ляльки «Україно! Пісне моя!», яка зараз експонується в бібліотеці. 

Виготовляючи ляльку власноруч, з клаптиків тканини й ниток, учасники майстер-класу отримали неабияке задоволення й кожен розповідав кому ж її подарує.

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника