Трагедія століть

26 квітня - Міжнародний день пам'яті Чорнобиля. Страшна трагедія, яка на десятки років (може і століть) змінила життя людства, а особливо нас -українців. Чарівний край міста Прип'ять наповнений моторошною невидимою загрозою, яка приховуєтсья в показниках дозиметра. Багато про це було сказано, знято та написано. Міні-серіал "Чорнобиль", знятий американською телекомпанією HBO, наробив немало галасу та все ж нагадав світовому суспільству про страшну трагедію, яка відбулася  квітневого вечора 1986 року. Ми всі повинні про це пам'ятати, адже Чорнобиль показує наскільки добробут планети залежить від самої людини.

Дізнатися якомога більше про цю трагедію та прочитати історії тих, хто був її очевидцем можна ознайомившись з найкращими зразками літератури присв'яченій цій темі:


1. Світлана Алексієвич - “Чорнобильська молитва. Хроніка майбутнього”.
Книга лауреатки Нобелівською премії займає перше місце в рейтингах літератури про Чорнобиль.  Художньо-документальний роман в перекладі Оксани Забужко показує трагедію очима очевидців, тому має свою особливу болючу, але глибоку атмосферу, ніби переносить тебе на місце подій.

2. Сергій Трохим - "1986"
Автор один із перших телевізійників, які знімали сюжети на місці аварії. Його кадри, були одні з тих, що показували весь масштаб трагедії всьому світові. Книга спогадів містить як маловідомі, так і приховані факти,а також розповідь автора, на які ризики доводилося йти задля вдалого кадра.

3. Яворивский В. -  "Марія с полином наприкінці століття".

Проникливий роман відомого українського автора, який на прикладі життя однією жінки та її сім'ї, показує весь масштаб трагедії. Роман написаний на основі кореспондентської роботи автора в тридцятикілометровій зоні під час аварії.
4.  Анатолий Андржеевский - "Чорнобильський пес Аксель"

Дитяча книга про хлопчика Мирося, який приїхав з батьками в зону відчудження. Провідниками для хлопця стають пес Аксель, бузько Люк, чудовисько Бальдадер, пантера Раїла, Єдиноріг із прийдешності та інші тварини-примари. Та чи примари вони? Чи може так само існують як і невидимий вбивчий атом?


5. Любовь Сирота - "Припятский синдром".

Книга талановитої української письменниці, твори якої перекладені багатьма мовами світу. В книзі розповідаєтсья про тяжкі випробування, які лягли на плечі тендітної жінки. Евакуація, цинізм офіційної медицини, байдужіть радянських чиновників. Найстрашніше - дуже серйозне та небезпечне захворювання сина, врятувати якого можуть лише закордоном.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника