Пізнаємо світ з енциклопедією


Діти люблять енциклопедії. Вони допомагають їм пізнавати світ.

За визначенням Вікіпедії "енциклопедія  (лат. encyclopaedia від дав.-гр. ἐγκύκλιος παιδεία — «круг наук», дав.-гр. κύκλος — коло і дав.-гр. παιδεία — навчання, наука) — «коло наук», сукупність наукових знань з широкого кола питань. У широкому розумінні — збірка наукових відомостей і довідок на різні теми, призначена для широкого кола читачів".

Перший том  енциклопедії  у світі з'явився 1 липня 1751 року. Вона була доступно та захопливо написаним науковим довідником, що дало змогу зрозуміти наукові явища звичайним читачам. Нині найбільшим енциклопедичним проектом в Україні, який реалізується з настанням незалежності, є "Енциклопедія сучасної України".



Види енциклопедій:

За розміром
*великі (понад 12 томів),
*малі (7—12 томів),
*короткі (4—6 томів) та 1—3-томні, які переважно називають енциклопедичними словниками або довідниками.

За способом організаці:

*алфавітна (або алфавітно-словникова, або просто словникова) організація заснована на розташуванні окремих не пов'язаних між собою статей в алфавітному порядку назв їх предмета.
*системна (або логічно-тематична, ієрархічна) організація. Крім того, існують енциклопедії, в яких статті впорядковані за галузями знань, наприклад, Енциклопедія кібернетики.

Також зараз активно використову.ть он-лайн енциклопедії (напр. Вікіпедія).

За призначенням:
* універсальні,
*проблемні,
*персональні.

Тож завітайте до нас в бібліотеку та поринньте в захопливий світ енциклопедій!





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника