Тюльпан як один із віршів природи

 


Мудрі говорили колись, що "Бог створив квіти, щоб прикрасити наше життя", що "вони залишки Раю на землі". Дійсно, квіти є одним з найкращих її творінь. Важко знайти людину, яка б не любила квіти. Хтось обожнює всі без винятку, інший - надає перевагу тільки певним видам. 

Весна приходить до наших міст із оберемками різнобарвних первоцвітів, але її чарівна краса сигналізує про впевнений та безповоротний прихід весни. Здогадались про яку квітку йдеться? Про тюльпан...



Квітка ця прийшла до нас із Персії, де її називають "дульбаш", або "тюрбан" (турецька чалма). Коли тюльпан потрапив до Нідерландів тут розпочалася спрвжня "тюльпана лихоманка": за цибулину деяких нових сортів можна було придбати будинок або, навіть, цілий маєток. Тюльпани цінувалися так само високо, як перли, діаманти та золото. Саме в Нідерландах було виведено безліч нових сортів цих квітів найрізноманітнішого забарвлення та форми.



У ХVII столітті тюльпан потрапив до України. В нашій країні є декілька місць масового висадження тюльпанів, які в народі називають маленькою Голландією". Щорічно у квітні-травні київські квітникарі на Співочому полі Печерського ландшафтного парку створюються композиції із сотень тисяч тюльпанів усіх кольорів веселки. Величезні тюльпанові килими вражають у міському дендропарку Кропивницького. Тюльпанові поля щовесни розквітають у селах Любимівка (Херсонщина), Мамаївка (Чернівецька обл.) та селищі Лужани (Буковина).

Помилуватися дикими тюльпанами, що занесені до Червоної книги можна в біосферному заповіднику Асканія Нова та на околиці села Надітичі, що на Львівщині.

Тож милуйтеся та красою цих неймовірних квітів з незвичайною історією. І пам'ятайте - краса створена Всесвітом потребує поваги та піклування. Поважайте природу та плекайте її красу!



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника