Український народний стрій

 


Народний костюм, або стрій, є не просто одягом, що носиться на певній території.

Народний одяг так само цінний, як і традиції та мова. Спробуємо разом розібратися в цих барвистих речах та їх найменнях, які колись давно носили наші предки та які стали нашим національним надбанням.


Незшитий поясний  одяг

Це чоловічі штани та жіночі спідниці, які носяться за допомогою поясу. До незшитого жіночого поясного одягу належать плахти та запаски. Також по всій території України розповсюджені фартухи – запаски, що носили зі зшитим поясним одягом, тобто спідницею.

Юпка, свита, керсетка та гуня

А ви знали що юпка – це жіночий піджак, чи то халат, а не спідниця, як ми звикли думати. Вони шилися із домотканого полотна, мали приталений крій, а донизу розширювалися. Оздоблювалися декоративною тасьмою.

Гуня

Гуня
– різновид чоловічого верхнього одягу, який робили з довго ворсистої тканини. Гуня не має ґудзиків, а носиться на запах, під пояс.

Жіночі керсетки носять поверх сорочки. Це безрукавка, що має різну довжину. Найчастіше має оздоблення у вигляді вишивки.

Свита

Великою популярністю користувалися свити. Це верхній одяг, що шився із сукна. Свити носили як жінки, так і чоловіки.

Головні убори

Чоловіки носили шапки, брилі, а жінки – хустки та шапки. Цікаво, що головні убори служили оберегом для людини. Дівчата прикрашали себе вінками. Велике значення мав колір стрічок, що прикрашали вінок: світло-коричнева — символ землі–годувальниці, жовта — символ сонця; за ними — світло-зелені й темно-зелені — краса та молодість; голубі й сині — небо і вода (сила й здоров’я. Далі йшли жовтогаряча — символ хліба, фіолетова — мудрість, малинова — душевність і щирість, рожева — достаток. 







Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника