Як навчалися наші предки?

    Відомо, що освіта в Україні часів Київської Русі існувала ще в дохристиянські часи. Княгиня Ольга створила школу при княжому дворі. Крім того, функціонували християнські громади, які започаткували основи книжності і шкільного навчання.

    Після запровадження християнства, Володимир Великий намагався прищепити населенню тодішню Візантійську освіту і культуру. Він створює державну школу для дітей  князів і бояр, щоб виховати їх досвідченими людьми і державними діячами. За Іпатіївським  літописом, його син Ярослав заснував у Софійському соборі школу і бібліотеку. 

   


    Видатний дослідник українського козацтва Дмитро Яворницький описує один із прийомів делегації запорізьких козаків, тодішніх правителів, де з вітальними промовами виступило кілька чоловік. Один говорив французькою, другий - англійською, третій- італійською, а четвертий німецькою, а п’ятий – латинською мовами. Отже, запорізькі козаки були високоосвіченими. Відомий дослідник української освіти та культури В. Біднов писав: «Всі  визначні діячі у ХVІІІ столітті навчалися в Київській  академії, а багато з них обіймали високі посади в адміністрації. 


    Багато вихованців академії та братських шкіл перебувало в запорозькому війську. На Запоріжжі існувала своя січова школа. У ній навчалися хлопчики, які потрапили за пороги випадково або ж були привезені батьками для навчання грамоти та військового мистецтва. Разом з ними грамоту пізнавали і дорослі козаки. Перейнявши устрій Січі, школярі жили громадою, користуючись спільними грошима, які зберігалися в отамана. Був свій отаман як у старших, та і в молодших учнів. Скарбниця школи поповнювалася пожертвуваннями парафіян та грошима січового товариства.

     В школярів був наставник (дидаскал) – вихованець Київської академії. Окрім обов’язків учителя, дидаскал мав ще й дбати про здоров’я учнів. Січова школа навчала письма, церковного співу та музики. Після закінчення навчання частина випускників залишалася при школі (їх називали молодиками), вони продовжували артільне життя. Козацька старшина постійно піклувалася про школярів та стан  їхнього здоров’я.

    Наші предки були високоосвіченими та намагалися здобути якомога більше знань. Завдяки їх старанням та використовуючи їх досвід, ми можемо будувати власну країну.



Джерело фото: life.pravda.com.ua

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника