Великодні крашанки

             Великодні крашанки є постійним атрибутом Великодня. За легендою, після воскресіння Ісуса Христа Марія Магдалина прийшла з вісткою про це до самого римського імператора Тиберія.

             Тоді був звичай приносити начальству якийсь подарунок. Багатші несли коштовності, бідніші – те, що могли. Тому Марія Магдалина простягнула Тиберію в подарунок біле яйце зі словами: Христос Воскрес! Імператор тільки розсміявся: «Це так само неможливо, як твоєму білому яйцю стати червоним». Не встиг він закінчити фразу, як яйце в руках Марії Магдалини залилося червоною барвою. З тих пір на Великдень почали в подарунок підносити розфарбовані яйця.

             Скоро задзвонять дзвони. Ми фарбуватимемо крашанки, писанки, крапанки, дряпанки, робите мимо з тіста чи масла ягнят, пташок, а потім підемо освячувати ці смаколики до церкви, бо прийшло світле свято – Великдень, Великий День.

            Інша назва свята, Пасха, походить від назви старозавітного свята, яке відзначали іудеї в пам’ять про звільнення від єгипетського полону. У давні часи вони приносили ягнят у жертву. Тому Ісуса Христа, який своєю самопожертвою звільнив людей від гріхів, називають Агнцем ( Ягням) Божим.





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника