Марко Кропивницький - талановита людина, на честь якої перейменували місто

Письменники-класики не потребують представлення. Їх мають знати, а головне – знати їх твори.  Небагато знайдеться тих, хто ґрунтовно орієнтується в особливості творчості того чи іншого письменника. Неймовірний темп вивчення літератури в школі абсолютно не дозволяє «відчути» кожне слово творів, вникнувши в усі нюанси. В дорослому віці мало хто звертається до класики, адже ще перебуває під настроєм шкільного її вивчення.
22 травня 180 річниця з Дня народження драматурга, актора, режисера,композитора та
фундатора українського професійного театру Марка Лукича Кропивницького (1840-1910 рр.). За своє життя Марко Лукич написав понад 40 п’єс та зіграв понад 500 ролей. З його ім’ям пов’язане перше прилюдне виконання пісні на слова Т. Г. Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий» (володів голосом широкого діапазону від тенора до басу).
П’єси письменника дуже тонко та майстерно передають психологію тогочасного суспільства. Але, на превеликий жаль, знову ж таки, актуальні і зараз (якби банально це не звучало). Тут і вічне протистояння влади і простого люду, і несправедливість долі, і кохання, що не витримує злигоднів. При цьому, легкість та певний тонкий гумор, які обрамлюють п’єси, надають їм особливого шарму. Звісно, виклад може прихильникам сучасного конкретного слова здатися наївним, але за цими високими словами можна розгледіти розумне слово, наповнене мораллю, силою та любов’ю до Батьківщини.
Шануємо та пам'ятаємо своє, адже тільки так можна пізнати глибину самоідентичності народу!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника