Ми народженні у вишиванці

У третій четвер травня ми відзначаємо чудове свято - День вишиванки.
Зародилося воно відносно недавно, а саме у 2006 році, в місті Чернівці. Свято швидко завоювало народну любов і поширилося на всю країну. Цього дня люди вдягають вишиті сорочки на роботу, до школи, в садочок, чи просто на прогулянку. Таким чином, ми шануємо та згадуємо про давні звичаї нашого народу, про їх красу та неповторність.
Наші предки носили вишиті сорочки як у свята, так і в будні, як основний одяг. Вишиванка з льону з давен-давен є символом здоров'я, краси та благополуччя в родині.
Кожен регіон нашої країни може похвалитися власними неповторними  вишиванками, які відрізняються стилем роботи, основними кольорами, орнаментами та візерунками. Так, наприклад, широко відома та популярна унікальна решетилівська вишивка "білим по білому".
Кожен орнамент української вишивки має своє значення. Наприклад, маки вишивали на жіночих сорочках для захисту від зла. Вишиванки з калиною, яка символізує продовженння роду, вдягали лише заміжні жінки. Сорочки з  візерунком хмелю носили неодружені хлопці, а орнамент із зображенням дуба прикрашав вбрання чоловіків.
Різноманітність та краса вишиванок нікого не залишає байдужим та обєднує нас в своїй самоідентичності й історії.


Фото: uarp.org. 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника