Альбер Камю - абсурд як шлях до гуманізму

 


7 листопада 133-тя річниця з Дня народження відомого французького письменника, філософа, лаурета Нобелівської премії з літератури Альбера Камю. Твори, які є поєднанням філософського трактату та художньої літератури, значною мірою вплинули на екзистенціалізм (напрям у філософії XX століття, що позиціонує і досліджує людину як унікальну духовну істоту, що здатна до вибору власної долі. Основним проявом екзистенції є свобода, яка визначається як відповідальність за результат свого вибору).

Найвідомішим твором Альбера Камю є роман-притча "Чума". Робота над цим твором, що почалася в 1938 році, а закінчена була на рубежі 1946-1947 років, причому романіст, загострено переживаючи складності створення роману, мало взагалі не відмовився від його публікації.У романі висвітлено боротьбу людської спільноти проти конкретного ворога (за словами автора, зміст «Чуми» — це боротьба європейського опору проти нацизму). 


Оповідь ведеться від імені доктора Бернара Ріє, який керував протичумними заходами в зараженому місті Оран, де спалахнула епідемія чуми. Але батьки міста, приховуючи правду, роблять всіх жителів заручниками страшної драми. «Окупація» міста чумою, опір їй, підпорядкування огидному ворогові — все це змушує згадати про трагічні події у Франції періоду фашистської окупації.

Роман є обов'язковим для вивчення в школі. Хоч, сприймається він не надто легко, проте основна думка наповнена глибокою філософією та сенсом. 




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника