Надбання української культури

 В 2014 році було прийнято рішення, що Всеукраїнський день працівників культури та аматорів народного мистецтва має відзначатися одночасно з Днем української мови та писемності. Це і не дивно, адже мова і культура поєднанні невід'ємно. 

Що ж до культури загалом, то Вікіпедія говорить, що вона представляє собою "сукупність матеріальних і духовних цінностей, створених людством протягом його історії; історично набутий набір правил усередині соціуму для його збереження та гармонізації. Поняття культура об'єднує в собі науку (включно з технологією) і освіту, мистецтво (літературу та інші галузі), мораль, уклад життя та світогляд. 

Українська культура пережила чимало проблем та утисків, але від цього лише зміцніла та продовжує власні традиції, об'єднавшись з сучасними реаліями. 

Декілька цікавих фактів про культуру України, які показують всьому світові її унікальність:

Найдовший духовий музичний інструмент у світі – українська трембіта (від 3 до 8 метрів).

 «Заповіт» Т.Г. Шевченка перекладений на 147 мов народів світу.

Унікальне мистецтво Петриківського розпису внесли до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Народний живопис виник у ХVII столітті у селі Петриківка, що на Дніпропетровщині. 

Талантом української народної художниці Катерини Білокур (1900-1961) захоплювався сам Пабло Пікассо. Побачивши її роботи на виставці радянського мистецтва в Парижі, назвав їх геніальними і порівняв українку з відомою всьому світові художницею Серафін Луїс.


858 рік - дата найдавнішої згадки про українську мову на території сучасної України. Вперше українську народну мову було піднесено до рівня літературної наприкінці XVIII ст. з виходом у 1798 році першого видання «Енеїди» І. Котляревського, який вважається зачинателем нової української літературної мови.

Одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень – це український "Щедрик", записаний композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як "Carol of the Bells" або "Ring Christmas Bells".

Найстаріший навчальний заклад Східної Європи – Києво-Могилянська академія. Заснована академія у 1615 році.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника