Коли з’явилась українська мова?

Історію української мови вчені досліджували за найдавнішими памятками писемності. А писемна мова далека від народної. Її обтяжували давньоболгарські або церковнослов’янські книжні, а також наші давні слова і граматичні форми, що на той час давно зникли з ужитку і збереглися тільки в книжках. Книжна традиція – велика сила, і її тривалий час не хотіли зрікатися. Тож письмо було привілеєм тільки освічених.

 Українська мова основними своїми рисами почала проявлятися в ХІ – ХІІІ століттях, тобто коли зявилося письмо, яке могло б засвідчити такий факт, це не значить, що саме відтоді вона почала формуватися. Мова започатковується від більшої мовної спільноти значно раніше, ніж потрапляє в писемність. Звісно, наша мова не  зявилась у «готовому вигляді», а розвивалась. Обростала новими словами, вдосконалювала свою граматику, синтаксис. А почала вона власний самостійний шлях, виділившись, як інші її посестри – слов’янські мови, зі спільної мови-праматері. А до того від Вісли й до Дніпра була поширена слов’янська прамова, яка за 2-3 тисячі років до нашої ери виділилася з великої індоєвропейської мовної сім’ї. Праслов’яни не були єдиною етнічною спільнотою, вони утворювали три групи: венеди – на заході, склавени – на півдні й анти – на сході. Нащадками антів стали руси, або русичі, тобто українці. У VIII – ІХ ст. вони утворили державу Русь, що обєднала  всі східнослов’янські племена. Руська мова не була однакова, а складалася з багатьох діалектів. З них київсько-поліські і галицько-подільські започаткували українську мову, а полоцько-тверські та муромо-рязанські лягли в основу білоруської і російської мов. Отже, спільна держава ще не означає спільної мови. Це доводить учений-мовознавець Ю.Шевельов. Так само західна група діалектів словянської прамови стала основою для утворення польської, чеської і лужицької мов. Існує й традиційний погляд, за яким спершу зі спільнослов’янської мови виділилася спільноруська, що дала початок трьом східнослов’янським мовам.

 В українській мові «оновилася» звукова система: з деяких спільнослов’янських звуків утворились інші. Зявилося чергування  голосних, зазнали змін граматичні форми і синтаксис. Але дещо збереглося й до нашого часу.

 Так куди ж сягають корені нашої мови? Учені відносять етап її народження, тобто початку формування в ній індивідуальних, тільки їй притаманних рис  - звуків і граматичних закінчень, - до середини І тисячоліття. Тож цінуймо нашу мову, а найважливіше - говорімо нею!





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника