Камінь сонця


 Чи знали ви, що камені можуть лікувати та сприяти удачі свого власника? З давніх-давен каміння надавалося магічне та цілюще значення. Одним з найдавніших та найвідоміших каменів є бурштин. 

Бурштин - природна скам'яніла викопна смола хвойних дерев у вигляді тьмяних, прозорих і напівпрозорих каменів. Використовується для виготовлення ювелірних прикрас, у парфумерії, народній медицині та електриці. Цього самоцвіту здавна приписують магічні і лікувальні властивості, завдяки яким камінь допомагав при болях, мав заспокійливим і в той же час потужним енергетичним ефектом, захищав свого власника від пристріту.

Цікаво! Українське «бурштин» походить від пол. bursztyn, у свою чергу, запозиченого з середньонижньонімецької мови, де слово bernstein означало «жар-камінь». Синонім «янтар» відомий з часів Київської Русі (дав.-рус. ентарь) і походить, ймовірно, з балтійських мов (пор. лит. giñtaras, латис. dzĩtars, dziñtars)


Існує неймовірно гарна латвійська легенда походження каменю. Так, говорять, що за старих часів сонячні самоцвіти були власністю чарівної птиці Гауі, поки могутній король не наказав слузі роздобути дивовижний скарб. Спритному чоловіку вдалося викрасти скарб, але його власниця кинулася в погоню. Помахи величезних крил перевернули човен, і камені бурштину розсипалися по морському дну. Їх було так багато, що бурі досі виносять на берег шматочки каменів - на сучасних фото бурштин буквально вистилає пісок в смузі припливу.

Цікаво! Поширені латиські імена Дзітарс і Дзінтра (латис. Dzitars, Dzintra), а також литовські Гінтарас і Гінтаре (лит. Gintaras, Gintarė) можна буквально перекласти як «Бурштин» і «Бурштина».


Камінь бурштину має чимало лікувальних властивостей, а саме:

  • Зменшує вплив погодних умов на людину;
  • Попереджає простудні захворювання;
  • Лікує ревматизм, хвороби суглобів і артрит;
  • Запобігає утворенню каменів у нирках;
  • Очищає організм від шлаків;
  • Допомагає про розладах функції щитовидної залози;
  • Використовується при лікуванні хвороб вух, очей, горла;
  • Знижує головний біль.
Окрім цього, бурштин має чудові дезінфікуючі властивості. Намисто з цього каменю стане не тільки гарним, але і корисним доповненням до образу пані.

Цікаво! Бурштинова кімната — знаменитий шедевр мистецтва XVIII ст., що безслідно зник під час Другої свiтової вiйни та не знайдений до цих пір. Створена німецькими та данськими майстрами для прусського короля ФрідріхаI, згодом подарована Петру I, після чого вдосконалена під керівництвом Ф.Б.Растреллі. Вважалася перлиною літньої резиденції російських імператорів у Царському Селі. В оздобленні переважно використовувався бурштин. Шедевр складався з бурштинових панелей, прикрас та панно. Проект відновлення кімнати створив Кедринський О. О. та його майстерня. Реалізація проекту розтяглась з 1979 до 2003 року.



Тож, як бачимо, історія людства тісно пов'язана з цим незвичайним каменем. Тож, якщо знайдете у бабусі чи у мами в шафі бурштинову прикрасу, то придивіться до неї уважно. У її золотих відблисках грає сонце давнини.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника