Героїчне минуле Козацької доби у літературі

сучасні діти цікавляться добою козацтва. Це ми знаємо точно, адже на книги подібної тематики чимало запитів. При чому, як від хлопців, так і від дівчат. Для різного віку є відповідна література, виклад та сюжет, якої має зацікавити та спонукати пізнавати історію Батьківщини. 

Історико-біографічна література

Це невелике видання варто прочитати як дорослим так і малим, хоча призначено для читання саме найменшим. Яскраві уривки біографій у художньому викладенні набагато цікавіше читати та легше запам’ятати. Кольорові реалістичні ілюстрації допомагають зануритися у епоху відважних пращурів.
Книга пропонує популярну розповідь про українських козаків, пластунів та характерників, їхнє бойове мистецтво та фізичну підготовку, віру й духовне життя. Базуючись на численних історичних працях, спогадах та розповідях, книга висвітлює традиції українського козацтва від минулих часів до сьогодні. Розповідь доповнюють численні ілюстрації козацького побуту та бойових звитяг. Для дітей середнього та старшого шкільного віку.
«Отаман Гамалія» - оповіді про козацьку бувальщину для дітей.  У книзі йдеться про цікаве, сповнене несподіванок, яскраве життя козацького ватажка, оспівується його велетенська сила, оповідається про те, яким турботливим отаманом він був, як піклувався про своє військо. За це козаки віддячували йому щирою любов’ю. Сміливість Гамалії, його талант воєначальника і відданість козацькій громаді здобули йому славу "на весь світ великий, на всю Україну". Для читачів середнього шкільного віку.
Книга присвячена тим, хто з сивої давнини боровся за незалежність України людям, які вражають своїм сильним духом, відданістю батьківщині. Перед читачем серед багатьох інших постануть історичні постаті гетьманів Михайла Дорошенка, Івана Сулими і талановитого державного діяча i дипломата, який відбудував державу в Україні, що триста років була під пануванням Литви i Польщі, Богдана Хмельницького. На читача чекає багато цікавих історій, які хвилюють своєю щирістю і проникливістю.
Вперше старовинні легенди про народних героїв і славетне минуле України, про таємниці захованих скарбів і походження географічних назв об'єднані спільним художнім задумом. Унікальне чудове ілюстроване видання дає змогу ознайомитися з легендами та переказами різних куточків України, відчути неповторні народні інтонації, живу мову та іскрометний гумор українського народу.

Художня література для дітей та підлітків


Яскравий і гостросюжетний роман для наймолодший читачів. Книга розповідає про неймовірні пригоди перших українських козаків. Цього разу героям випадає протистояти могутній татарській орді. Купити книгу «Джури козака Швайки» варто для дітей, котрі люблять яскраві та динамічні пригодницькі історії, а також для щоденних вечірніх читань у колі сім’ї.
Через детективні пригоди – до історії рідного краю. На сторінках книги – захоплююча мандрівка замками України, переплетення сучасного і минулого, містики і реальності, багато пригод і гумору. Повість для молодших школярів, яка вчить не книжного, не шароварного, а щирого патріотизму, вчить розрізняти справжнє і фальшиве. Від 6 до 12 років.

Художня література для дорослих


У тетралогії (літературний твір, що складається з чотирьох різних робіт) "Таємний посол" розповідається про боротьбу українського народу проти турецько-татарських загарбників у другій половині XVII століття, про трагічні події в Україні після Чигиринських походів та про оборону Відня (влітку 1683 року). Читачі будуть у захваті від карколомних пригод безстрашного розвідника козака-відчайдуха Артема Звенигори та його побратимів, чиї діяння й самовідданість у боротьбі за "други своя", за честь, справедливість і людяність роблять їх справжніми лицарями "без страху і докору".
Головна сюжетна лінія роману — боротьба за гетьманську булаву між Якимом Сомком та Іваном Брюховецьким після смерті Богдана Хмельницького. Автор із симпатією змальовує козаків, їхній побут, звичаї, кращі традиції запорозького козацтва. Разом з тим П. Куліш показує суперечності між різними верствами населення, наслідком яких і стала “чорна рада”. Роман бентежить, захоплює, змушує хвилюватися за героїв і долю всієї країни. Багато в чому він перегукується із сьогоденням.
Головний герой роману – хлопець Данило, який переживає карколомні пригоди для того, щоб зібрати три частини Талісману-Оберегу, який призначений для того, щоб захищати українські землі та український народ.  Події відбуваються у часи, коли в Україні починало набирати силу козацтво, дізнаються про діяльність таких видатних козацьких ватажків, ознайомляться з життям давнього Києва, поринуть у чарівній світ українських легенд, відчують невмирущу енергетику українського степу, таємниць козацьких бойових мистецтв.

Всі ці книги ви зможете взяти у нашій бібліотеці. Тож, завітайте за цікавими історіями про героїчне минуле нашої держави!







Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника