Премія Нобеля і Україна

 Сьогодні 187-річниця з Дня народження відомого благодійника, хіміка,  винахідника та підприємця Альфреда Нобеля. 

Найвідомішим винаходом Нобеля є динаміт, а найвизначнішим внеском у благодійність - фінансування однієї з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження. Нобелівська премія присуджується людям, які зробили значний внесок в галузях фізики, хімії, фізіології або медицини, літератури і особливі досягнення перед людством у справі миру. 

Звісно, з нашого боку особливу увагу заслуговують лауреати премії в галузі літератури, адже їх твори назавжди увійшли в список шедеврів. На жаль, жоден з українських письменників її не отримав, хоча і номінувалися найкращі представники письменництва нашої держави. 

Іван Франко 

26 листопада 1915 року письменника висунули на Нобелівську премію з літератури. існує два ймовірних припущення, чому письменник, так її і не отримав.  Перша - лист на заявку номінанта прийшов надто пізно, коли список претендентів уже затвердили. Друга – смерть Франка у 1916 році

Василь Стус

У 1985 році кандидатуру поета висунув нобелівський лауреат Гайнріх Бьолль. Василь Стус загинув у таборі для політв'язнів . Його кандидатуру так і розглянули. 

Улас Самчук

Кандидатуру Самчука на здобуття Нобелівської премії з літератури висунув російськомовний журнал «Современник». Визначальним фактором отримання премії є рекомендація нобелівського лауреата, яку на, жаль письменник так і не отримав.

Олесь Гончар

У 1989 році, після виходу англійською мовою роману "Собор", з.аходи щодо його висунення розпочала українська діаспора.  До України надійшов запит у лютому 1991 року зі Стокгольма. Цікавилися, чи підтверджують в Україні висунення «Собору» на премію? Номінацію підтвердили та, на жаль, фортуна й цього разу не всміхнулася письменнику.

Борис Олійник

У 2012 році кандидатуру письменника на здобуття Нобелівської премії з літератури висунула Національна академія наук України за підписом Бориса Патона. 

Шкода, що українські письменники не стали лауреатами Нобелівської премії. Та наша земля багата талантами, а значить перемоги попереду.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника