Похмура історія юної письменниці


Сьогодні відзначається День Франкенштейна. Цей відомий твір Мері Шеллі послугував прототипом для багатьох адаптацій. Історія написання твору теж наповнена різними цікавинками та парадоксами.

Книга «Франкенштайн, або Суча́сний Промете́й» Мері Шеллі була написана на спір. У 1816 році Мері Годвін гостювала разом з чоловіком у лорда Байрона на його віллі Діодаті. У Швейцарії тоді стояла огидна погода, тому всі гості Байрона змушені були сидіти вдома. Нудьгуючий Байрон запропонував присутнім написати історії про надприродне. Лікар Байрона Джон Полидори створив розповідь «Вампір», що поклав початок всієї сучасної вампірської прозі. А Мері і зовсім виграла парі, придумавши «Франкенштейна». На межі між сном і дійсністю, в процесі засипання, їй явився образ загадкового вченого, який схилився над створеним ним жахливим істотою. 


Мері Шеллі було всього 18 років, коли вона придумала «Франкенштейна», і 19 - на момент закінчення роботи над ним. Ось чому, вже 200 років читачі і критики сперечаються, чи могла Мері Шеллі сама написати цей роман. Багато рецензентів приписали авторство її чоловіку Персі Шеллі. Навіть, коли через кілька років роман був нарешті виданий під ім'ям Мері, в це мало хто повірив.У Бодліанской бібліотеці в Оксфорді зберігаються записники з чернеткою «Франкенштейна», написані рукою автора. Але в них є також чимало позначок і виправлень, що належать Персі. Для деяких це стало приводом вважати чоловіка Мері як мінімум співавтором роману. Однак якщо уважно вивчити зміст внесених ним правок, стає ясно, що це була всього лише редактура тексту, не більше.

У будь-якому випадку, твір вже століття поспіль викликає цікавість у читача. Особливо в такі похмурі дні хочеться зануритися в таємничий світ вченого та створеного ним монстра.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника